Se va apropia iarna, va fi frig afara si nu ati gasit inca o solutie pentru a va incalzi casa. O situatie mai inconfortabila de atat nici ca se putea, insa noi am venit cu solutia – centrala pe lemne.
Este un produs de luat in considerare, mai ales daca locuiti la casa, deoarece va poate scuti de multe cheltuieli, iar investitia ar fi recuperata destul de repede. O centrala pe lemne va asigura atat incalzirea intregii case, cat si disponibilitatea apei calde la bucatarie si baie.
Comparativ cu centralele electrice sau pe gaze, centrala pe lemne are un mare avantaj- materia prima pe care o foloseste pt ardere este cea mai ieftina dintre toate materiile prime. Daca v-am trezit curiozitatea, va invitam sa cititi intreg articolul nostru in care detaliem caracteristicile de calitate ale centralelor pe lemne.
Top 5 Cele mai bune centrale pe lemne
Centrala cu lemn si optiune arzator peleti, de 35kw, Termax
Ce ne-a placut: Are o putere mare, de 35 kW.
Verifica Pretul Acestui Produs
Aceasta centrala pe lemne iese in evidenta in primul rand prin puterea mare de 35 kW, astfel avand capacitatea de a incalzi foarte bine pana la 150 mp.
Cazanul este fabricat din otel dur, rezistent in timp si suporta atat lemn normal, cat si peleti, fiind izolat cu vata de sticla.
Are un randament foarte bun de 89%, fiind un produs destinat in principiu familiilor care stau la casa si au unde sa depoziteze peletii ori lemnele, pentru a fi bine uscate.
Centrala pe lemne si carbune din fonta Fornello Dunatech, 45 KW
Ce ne-a placut: Poate folosi mai multe tipuri de combustibil.
Verifica Pretul Acestui Produs
Aceasta centrala pe lemne este un produs foarte versatile, care va permite sa folosit mai multe tipuri de combustibili, fara sa isi schimbe in vreun fel modul de functionare.
Cazanul are dimensiuni mari, se incarca usor si este foarte rezistent, fiind creat din fonta turnata. Evacuarea gazelor arse se face pe un cos care va fi montat de un specialist, la fel cum va fi si centrala.
Randamentul este undeva la 76% si are o putere mare de 45 kW, care poate incalzi pana la 200 mp.
Centrala termica pe lemne Viadrus VU22D-7N 35 kW
Ce ne-a placut: Componentele acestei centrale pe lemne sunt realizate din materiale de foarte buna calitate, fiind durabile in timp.
Verifica Pretul Acestui Produs
Este o centrala pe lemne ce poate fi achizitionata la un pret bun. Este fabricata din fonta, are o putere de 35 kW si poate incalzi pana la 120-150 mp.
Prin intermediul unui boiler extern, dvs veti putea beneficia de apa calda pentru 2 bai si o bucatarie. Necesita incarcari mai dese de lemn, pentru ca este un model cu ardere clasica.
Este o centrala care poate functiona atat pe lemn, cat si pe cocs sau antracit, avand un randament de 75-79%.
Pachet Centrala termica din otel pe lemn Burnit WB 30 Kw
Ce ne-a placut: Ce ne place la aceasta centrala este ca vine la pachet cu toate componentele de care dvs veti avea nevoie pentru a porni la drum fara nicio grija.
Verifica Pretul Acestui Produs
Alimentarea cu materie prima se face usor datorita usii mari a cazanului.
Este un produs cu semigazeificare, avand controler si ventilator incluse pentru a forta ca aerul de combustie sa fie introdus si astfel veti face economii semnificative de combustibil.
Centrala accepta mai multe tipuri de combustibili, drept pt care va va fi mult mai usor sa alegeti varianta cea mai accesibila pt dvs.
Fiabilitatea este cheia, alaturi de o putere de 30 kW.
Centrala termica pe lemne ATMOS DC32S 35 kw
Ce ne-a placut: Este un produs care functioneaza cu gazeificare.
Verifica Pretul Acestui Produs
Aceasta centrala functioneaza doar pe baza de lemne bine uscate, asadar, daca locuiti la casa si aveti o curte unde puteti depozita lemnele, ar fi bine sa aveti grija ca acestea sa fie cat mai uscate si bune pt a fi arse in cazan.
Piesa este realizata din otel de foarte buna calitate, cu grosime de 4 mm, indeajuns incat sa reziste foarte bine la uzura in timp.
Puterea este de 35 kW, fiind o centrala destinate unei case mari si dispune de o garantie pe 24 de luni.
Cum alegem o centrala pe lemne de calitate
Tipologie:
Trebuie sa stiti inca de la inceput ca centralele pe lemne se impart in 2 categorii: cele cu ardere normala (interna) si cele cu gazeificare. Sistemele de functionare sunt diferite, insa ceea ce le diferentiaza cu adevarat este eficienta cu care este transformat combustibilul in caldura. In cazul centralelor cu ardere clasica, randamentul se masoara undeva la 70%, asta inseamna ca se mai pierde din caldura, in timp ce randamentul produselor cu gazeificare este undeva la 90-95%, adica un procentaj foarte bun si asta pentru ca nu se risipeste nimic.
Pe langa randamentul foarte ridicat, trebuie sa precizam exact si celelalte avantaje ale centralelor cu gazeificare si anume: nivelul noxelor este aproape redus la zero, cazanul propriu-zis se curata mult mai usor, camera pentru lemne este mai spatioasa, exista sisteme de verificare a arderilor etc.
Un dezavantaj al acestor centrale este ca au preturile destul de ridicate si pot fi create in asa fel incat sa functioneze doar pe baza anumitor tipuri de lemne, deci trebuie sa va interesati si de acest aspect.
Pentru un buget mai redus, insa, centralele cu ardere clasica isi fac si ele destul de bine treaba, sunt produse apreciate la randul lor si folosite de clienti. Puteti folosi cam orice tip de lemn, costurile vor fi mai mici, dezavanatajul este ca necesita sa fie realimentata mai des decat central cu gazeificare, deoarece camera de ardere e mai mica.
Combustibil:
Exista, asadar, centrale care accepta cam orice tip de lemn si se rezuma doar la aceasta materie prima, insa exista si produse, care functioneaza si pe baza de peleti sau carbuni. In functie de bugetul dvs, dar si de nevoi, puteti alege un produs mai versatil, care sa nu va limiteze dpdv al materiei prime care va fi arsa. O astfel de centrala este considerata a fi foarte eficienta si economica.
Dimensiunea si puterea cazanului:
Dimensiunile cazanului ar trebui alese cu grija de catre un specialist, deoarece ele depind foarte mult de volumul camerelor, de intreaga capacitate a casei, de termoizolatie etc. Un cazan mai mare va insemna un spatiu mai mare pt combustibil, asadar caldura mai multa, pentru mai mult timp, fara sa fie nevoie sa alimentati prea des. Pentru a va da un exemplu concret, o centrala cu putere de 20-25 kW, va fi capabila sa va ofere apa curenta calda pentru dus si bucatarie pana la 10 litri per minut si sa incalzeasca pana la 50 mp.
Capacitate boiler:
In functie de cati membrii ai familiei sunt si de nevoia de apa calda pe care o vor avea, ar trebui sa alegeti si capacitatea boilerului. Pentru o familie de 3-4 membri si doar 2 puncte de utilizare a apei calde atunci poate functiona cu brio un boiler cu capacitate de 50-60 litri. Pentru necesitati si mai mari veti gasi pe piata boilerele cu capacitate de peste 80 litri.
Sistem de protectie:
Nu va entuziasmati prea repede atunci cand gasiti un produs care va pare bun, deoarece trebuie sa verificati si acest aspect- sistemul de protectie. O centrala pe lemne buna trebuie sa aiba: protectie pentru evacuarea noxelor, protectie pentru supraincalzire, autodiagnoza, ventilator etc.