Despicatorul de lemne mai este numit si splitter si are rolul de a taia efectiv o bucata mai mare de lemn din care vor rezulta bucati mai mici pe care le puteti folosi oricum doriti in gospodarie.
Este in principiu o masinarie construita astfel incat sa va usureze munca, sa economisiti timp si efort si sa uitati de metodele traditionale care se dovedesc uneori impractice sau dificile din punct de vedere logistic.
Daca considerati ca este greu sa alegeti produsul potrivit pentru nevoile dvs, atunci va invitam sa cititi articolul nostru, care cu siguranta va va lamuri in multe privinte.
Top 5 Cele mai bune despicatoare de lemne
Despicator lemne orizontal Scheppach HL 650
Ce ne-a placut: Dispune de roti si manere cu ajutorul carora il puteti transporta oriunde aveti nevoie.
Verifica Pretul Acestui Produs
Daca obisnuiti sa folositi sobe pe lemne iarna, atunci cu siguranta veti avea nevoie si de un ajutor in sensul acesta. Cu un raport calitate-pret foarte bun, acest splitter va poate usura radical munca, iar procesul va fi unul simplu si rapid.
Este un produs electric, tip hobby, cu o putere de 2200 W, realizat integral din metal. Nu face zgomot, nu scoate fum si este un produs sigur. Presiunea pe care o exercita asupra lemnului este de 6.5 tone.
Despicator de lemne FUXTEC FX-HS16 6,5t – crapator busteni
Ce ne-a placut: Dispune de maner si roti care va vor ajuta sa mutati mult mai rapid si usor despicatorul.
Verifica Pretul Acestui Produs
Acest aparat este unul semiprofesional, ce poate fi conectat la o retea electrica, avand o putere de 2200 W. El este adecvat bustenilor mai mici, cu o lungime de pana la 520 mm si diametru de 50-200 mm.
Despicatorul este mic, compact, usor de transportat si sigur, putand fi folosit de o singura persoana. Mai mult, presiunea pe care o exercita asupra lemnului este de nu mai putin de 6,5 tone.
Despicator electric de busteni HECHT 676
Ce ne-a placut: Constructia splitterului este una stabila, din metal, cu roti fixe si maner pentru un transport mai usor.
Verifica Pretul Acestui Produs
Chiar daca vi s-ar putea parea ca despicatoarele de lemne sunt produse mult prea mici, uneori, comparativ cu bustenii pe care doriti sa ii taiati, in realitate, ele exercita o presiune foarte mare asupra materiei prime, astfel incat rezultatul sa fie unul foarte bun.
Si in acest caz, presiunea exercitata este una mare, de nu mai putin de 7 tone. Mai mult, acest splitter este capabil sa taie busteni de pana la 52 cm lungime si diametru cuprins intre 50-250 mm.
Despicator lemne Villager VLS 8T – ECO
Ce ne-a placut: Mutarea lui se face usor, datorita rotilor integrate si manerului ergonomic.
Verifica Pretul Acestui Produs
Acest despicator are un motor electric puternic de 3 kW, care va face ca procesul sa fie unul rapid si eficient. Efortul fizic este aproape zero, timpul de munca se scurteaza la jumate si veti vedea in timp ca investitia chiar merita.
Este un produs semiprofessional, ce exercita o presiunea asupra lemnului de 8 tone.
Face fata cu brio bustenilor verzi cu diametrul de pana in 15 cm, cat si bustenilor uscati cu diametrul de pana in 30-40 cm. Lungimea bustenilor insa trebuie sa fie de maxim 106 cm.
Despicator vertical de lemne profesional HECHT 6422
Ce ne-a placut: Are o constructie robusta, sigura si poate fi remorcat pe drumurile publice.
Verifica Pretul Acestui Produs
Este un splitter ce functioneaza pe baza de benzina, cu motor in 4 timpi si putere de 6.6 cp. Viteza maxima este de 3600 rpm, iar pornirea se face pe baza unei sfori ajutatoare, cam cum este la drujbe.
Trebuie precizat totusi ca el nu este atat de usor de transportat, deoarece cantareste 225 kg. In alta ordine de idei, presiunea exercitata este de 25 tone, asadar este un splitter destinat bustenilor mari, grei, din care vor reiesi cantitati mari de lemne pt uzul zilnic.
Cum alegem un despicator de lemne
-
Nevoile si tipul de lucrare:
Inainte de a achizitiona un astfel de produs, evaluate nevoile pe care le aveti , pentru ca acest lucru va va scuti de multe probleme. De exemplu, daca va trebui sa incalziti 1-2 camere, adica folositi pana la 10 mc de lemne, atunci puteti opta pentru un produs tip hobby, cu o putere de maxim 2-3 kW, care poate fi insa si manual, dar daca va doriti sa economisiti timp si effort, cel mai bine achizitionati un produs pe benzina sau pe curent. Pentru spatii ceva mai mari, pe care obisnuiti sa le incalziti cu ajutorul unei centrale termice, atunci si cantitatea de lemne va creste considerabil si nu se mai pune problema de un despicator de lemne manual. Mergeti pe un produs cu o putere mai mare de 3 kW, semiprofessional, pe benzina sau electric.
-
Functionare:
La acest capitol vom detalia exact tipurile de despicatoare de lemne dupa cum urmeaza: cele mecanice, cele pe benzina si cele electrice. Dupa cum bine stim cu totii, cele mecanice sunt actionate de forta umana si necesita eforturi destul de mari. Avantajele acestor aparate ar fi ca sunt accesibile ca pret si nu depind de o sursa de energie electrica, ori de benzina, care costa si acelea.
La despicatoarele electrice rincipalele avantaje ar fi ca sunt rapide, eficiente si pot sparge o cantitate mult mai mare de lemne comparativ cu aparatele electrice. Sunt accesibile ca pret, nu fac zgomot aproape deloc si nici nu scot fum, lucrand ceva mai “curat”.
La produsele cu functionare pe benzina, gasim ca avantaj principal portabilitatea. Aceste despicatoare sunt de regula utilaje puternice, usor de folosit oriunde, si care pot taia cantitati mari de lemne.
-
Caracteristici lemn:
NU orice tip de lemn poate fi taiat cu un astfel de aparat. Mai intai de toate, trebuie sa tineti cont de anumite caracteristici ale lemnului. Cat de uscat este? Ce grosime are? Ce dimensiuni are? Sunt intrebari frecvente in acest caz. Cu cat este mai gros lemnul, cu atat veti avea nevoie de un splitter mai puternic si cu tonaj mare. Pentru lemne subtiri si uscate, alegeti produse moderate (4-5 tone).De asemenea, lemnul trebuie sa aiba anumite dimensiuni incat sa se incadreze in splitter, pentru ca astfel puteti micsora durata de viata a aparatului, iar rezultatele nu vor fi cele mai bune.
-
Tonaj:
Aici ne vom referi la presiunea efectiva pe care o exercita despicatorul asupra lemnului pentru a-l sparge. Dupa cum am zis si mai sus, pentru lemne cu grosimi peste 15 cm, folositi splittere de peste 5-6 tone. Daca lemnul are 30 cm grosime si este uscat, merge un splitter de 7-16 tone, iar pentru un lemn verde trebuie sa aiba pana la 20 tone. Bineinteles, ca valorile pot creste, la fel si tonajul splitterului.
-
Directia de lucru:
Este un criteriu ce pune accentul pe comoditatea dvs, dar si pe efortul depus. Daca vorbim de o directie pe vertical, intalnita la modelele electrice si pe benzina, ne vom da seama ca acestea sunt cele mai indicate pentru cantitati mari de lemne, pentru un consum mare zilnic si sunt foarte eficiente ca mod de lucru.
Produsele cu directie pe orizontala electrice sunt cele tip hobby, adica pentru busteni mici, pana in 10 mc, iar cele pe benzina sunt mai puternice si pot prelucra mai rapid lemnul uscat si/sau verde. -
Ergonomie:
Desi multi spun ca este nevoie de doua persoane pentru a manevra un despicator de lemne, noi credem ca este mult mai sigur si eficient ca o singura persoana sa il foloseasca atunci cand taie lemnul. Sunt produse create in asa fel incat sa nu va puna in dificultate si nici in pericol. La fel de importante sunt si rotile si manerul ergonomic, pentru ca de exemplu, rotile va vor ajuta sa transportati mult mai usor un despicator pe benzina.